Otthoni nyelvtanulás szórakozva avagy a 10 leghatásosabb módszer.

Az elmúlt évtizedek alatt fénysebességű robbanás ment végbe a világ összes területére nézve. Napjainkban jóval több lehetőségünk van a nyelvtanulással kapcsolatban is. Választhatunk a különböző nyelviskolák kínálatai közül, esetleg magánórákat is vehetünk kissé borsosabb áron, de ha mindenféleképpen ragaszkodunk a kényelmes és pénztárcabarát módszerhez, akár autodidakta módon otthon is elsajátíthatunk egy nyelvet. Türelem és kitartás kérdése az egész s a napi gyakorlásé. 

Sok ember közöttük én is, azért ódzkodtam annyira a nyelvtanulástól, mert úgy voltam vele, hogy se a szüleim, se a rokonaim nem beszélnek egyetlen “külföldi” nyelvet sem, én sem rendelkezem jó nyelvérzékkel, sőt nem vagyok büszke rá, de kis híján megbuktam az angol érettségin, miért tudnék így bármit is megtanulni, ami nem magyar. Így visszagondolva egészen beszűkülten láttam a dolgokat. A gimnáziumi évek úgy teltek, hogy folyamatos csatát vívtam a nyelvekkel, utáltam azokat, főleg az angolt. Délutánonként már úgy vettem elő a tankönyvet, hogy basszus már megint ezt kell tanulni. Semmi lelkesedés nem volt bennem, órán sem figyeltem oda, sőt görcsösen tiltakoztam az egész ellen. Majd teltek az évek s egy tavaszi verőfényes napon, mint amikor Aladdin megtalálta a csodalámpáját a kezembe akadt a régi kopott borítójú angol könyvem.

Az integető angol mumus 

Úgy dobtam azt hátra, mintha valami extra méretű tarantula került volna a kezembe. Irtóztam már a látványától is, előjött az a sok kellemetlen emlék, ami a nyelvtanulással kapcsolatban megesett velem. Bezzeg arra nem gondoltam, hogy nem az a szerencsétlen angol nyelvtankönyv a hibás, amiben minden tudás benne van… hanem Én. Hogy is sajátíthattam volna el a nyelvet, ha be sem jártam órákra, vagy ha ott is voltam testben, gondolatban egészen teljesen máshol jártam. Magasról tettem az egészre, lelkesedés nélkül. Majd gyorsan odafutottam a könyvért és bedobtam a szekrénybe, mint valami égető vasat. Aztán jött a felismerés, hogy nehogy már rettegjek egy könyvtől, amikor imádok olvasni. Verejtékek között mustráltam a kezemben lévő színes papírlapokból álló mumust, majd kinyitottam és olyat éreztem ami valami új volt. Életemben először késztetést éreztem arra, hogy jobban tanulmányozzak egy anyanyelvemen teljesen kívülálló szöveget. Nem volt bennem már félelem, kétség, hanem színtiszta izgatottság. „ Meg kell tanulnom angolul” Jött az isteni hang.  Majd hangosan felnevettem és azt feleltem “De úgy sem fog sikerülni.” Végül is egy próbát megér gondoltam. Teljesen elölről kezdtem, az alapoktól indulva. Érdekes, mivel leckéről leckére azt éreztem, hogy ahogy bővül a tudás egyre nagyobb késztetést éreztem arra, hogy elsajátítsam a nyelvet. Most ott tartok, hogy már nem látom kínainak az angol szöveget. Sőt nagyjából le is tudom fordítani azt. Viszont a hallott szövegértéssel illetve a szóbeli kommunikációval még úgymond hadilábon állok, de kitartóan gyakorlom és nem adom fel.

Szeretnék Veletek megosztani 10 olyan stratégiát, amivel megkönnyíthetitek a nyelvtanulást. Nekem mérföldkőnyi segítséget nyújtottak. 🙂

1.Duolingo

A világ legnépszerűbb nyelvtanulási módja. Szintenként épül fel az egész tematikája. A legjobb az egészben, hogy az összes nyelvtani témakört latba vetve nyújt egy biztos tudást. Ráadásul roppant szórakoztató és motiváló, főleg mikor a kis zöld stréber bagoly gratulál Neked, hogy teljesítettél egy szintet. Viszont nagyon trükkös az egész, itt is kapsz életeket meg bónuszt, olyan mintha Máriót játszanál annyi különbséggel, hogy ennek még hasznát fogod venni az életben. Aki szeretné be is állíthatja az emlékeztetőt és célt tűzhet ki, hogy naponta hány szintet szeretne teljesíteni. Ezen kívül a zöld stréber kis bagoly nap mint nap figyelmeztetni fog minket, hogy ojajj ma még nem gyakoroltunk. Szóval ezzel a remek applikációval csak nyerni tud az ember.

A jobb felső sarokban személyesen a kis zöld stréber bagoly

2.Szókártyák

Számomra az a módszer vált be a legjobban, hogy kevesebbet, de azt viszont biztosra. Hogy mit értek ez alatt? Nem kell naponta 50 szót megtanulni, nálam a tuti napi 3-4 szó. E mellé még jönnek a rendhagyó igék illetve a nyelvtan is. Készíthetsz muris szókártyákat, sőt ki is dekorálhatod azokat, így könnyebben fognak a szavak az emlékezetedbe vésődni. Gondolj bele, ha napi 4 új szót megtanulsz az egy hónapban már legrosszabb esetben is 120 szó. Akár többet is lehet sőt… viszont ahogy egyre több szóval találkozol, egyre nagyobb lesz a katyvasz. Így szerintem a kevesebb az több. 

3. Fordítás angol nyelvű szövegeket

Mivel én úgy vagyok vele, hogy nemcsak a nyelv érdekel, hanem minden, ami az angollal kapcsolatos. Főleg az USA-t érintő nagy dolgok, így még szórakoztatóbb úgy nyelvet tanulni, hogy tudod, mi történik a nagyvilágban. Találtam egy remek blogos weboldalt, ahol nap, mint nap újabbnál újabb angol szövegű blogok kerülnek napvilágra. Ez a huffpost, Arianna Huffington nagyszerű internetes portálja. Kedvedre válogathatsz a témakörök között politikától kezdve egészen az utazásig. Mindenkinek csak ajánlani tudom!

http://www.huffingtonpost.com/section/parents

4.Magyar felirattal ellátott sorozatok/videók nézése

Nem kell egyből a CNN híradójára kapcsolni. Gondolom te is nézel sorozatokat, filmeket. Napjainkban szinte már minden animációnak megtalálhatóak online is a magyar fordított verziói. Igaz, hogy ezekben jóval több a szleng illetve úgy hadarnak benne a szereplők, hogy mire kibogarászol egy mondatot amit sikerült megérteni, már azon kapod magad, hogy véget is ért a sorozatod. Nem baj kell ez is, hogy szokja az ember az angolok beszédtempóját, valamint ahogy időről időre egyre nagyobb lesz a szókincsed, úgy egyre több szót fogsz majd megérteni. Szóval nem szabad feladni. Nem mondom, hogy ez a leghatásosabb nyelvtanulási módszer mert nem az. Sokkal többre tartom a nyelvtankönyvet, de ez is szükséges ahhoz hogy jól eltudj sajátítani egy nyelvet.

5. Keress angol anyanyelvű embereket

Az interneten rengeteg közösségi portál található, ahol nemcsak magyar nemzetiségű, hanem külföldi személyekkel is könnyedén szóba elegyedhetünk. Kezdj el beszélgetni angolul. Ne érdekeljen, hogy alig értesz valamit a szövegből, használj szótárat illetve fordítót. Ki tudja lehet életed szerelmét is így fogod megismerni. Ó, de hát én úgy sem fogok megtanulni soha angolul, aztán pár év múlva egy amerikai kápolnában fogod kimondani nagy örömmel hogy „Yes”. (Ezt csak motiválásként szántam ide)

6. Nyelvtankönyv

A másik leghatásosabb módszer, amellyel tanulhatsz az a nyelvtankönyv. Mazsolázd össze a fiókjaidban lévő összes angol nyelvű könyvet, füzetet mindent, amit találsz és ismerkedj velük. Sőt még akár keresztrejtvényeket is letölthetsz és beleragaszthatod a könyvedbe plusz szorgalmi feladatképpen. 

7. Készíts nyelvtanulási órarendet

Lépésről lépésre haladj. Én azt a tematikát választottam, hogy naponta nyelvtan plusz szókártya plusz rendhagyó igék plusz Duolingo. Nekem ez vált be, de mindenkinél más.Tedd fel Magadnak a kérdést? Hogy melyik lenne a leghatásosabb módszer, ami neked segítene? 

8. Online nyelvtanfolyam

Egy rahedli oldalt találsz, ahol részt vehetsz különböző angol tanfolyamokon. Szeretnék mutatni nektek egy portált, ami szerintem az egyik legjobb mind közül. Az alapoktól indul, s kezdésként részt lehet venni egy ingyenes 20 részből álló kurzuson, ahol megismerkedhet az ember az alapokkal. 3 naponta kapunk újabb leckéket, feladatokkal megfűszerezve. 

A következő linken meg is találhatod az oldalt:

http://www.tanoda.shp.hu/hpc/web.php?a=tanoda

9.Szövegkiemelő a hatékonyabb tanulás érdekében

A különböző élénk színek rendkívüli hatásokkal bírnak az emberi gondolkodás, illetve a memóriára nézve is. Naponta azokat a dolgokat emeld csak ki, amiket szeretnék megtanulni, így a figyelmed sem fog elkalandozni s jobban megy majd a koncentráció is.

10.Legfontosabb a TÜRELEM és KITARTÁS

E kettő nélkül kínszenvedés lesz az egész nyelvtanulás. Még ami segíthet ha listát írsz azokról a pozitív dolgokról, amelyek a nyelvtanulás mellett szólnak. Tény, hogy az alapoktól indulva két hét alatt nem fogsz profi angol társalgóvá válni. Ez is olyan akár egy piramis. Fokozatosan épül a tudás az ember fejébe, sőt szerintem jobb a lassabb, de biztosabb elv. Ajánlom, hogy egy-egy tananyagra fordíts inkább több időt, de az legyen 101%-os. Ha az alapok biztos lábon állnak, akkor arra bármit is fogsz építeni soha nem fog az megsemmisülni. Az már a Tiéd marad. 

+1. Kiejtés mindenek felett

Az angolban a legnehezebben a kiejtést lehet elsajátítani. Első lépésként mindenkinek az lenne a feladata, hogy megtanulja az angol fonetikus ABC-t, ami rengeteg segítséget nyújthat a későbbiekben. Könnyebben tudod majd a szótárban lévő szavakat értelmezni, így gyorsabb és hatékonyabb lesz a tanulási folyamat is.

Sok sikert kívánok Minden nyelvtanulónak! 🙂

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!